Šalát listový ZMES TYPU BOWL 0,6g - T2

Šalát listový ZMES TYPU BOWL 0,6g

Predaj skončil

Šalát listový ZMES TYPU BOWL 0,6g

Listový šalát nevytvára uzavreté pevné hlávky, ale iba zoskupenie listov rôznych tvarov a farieb v podobe ploche okrúhlych až guľovitých ružíc, ktoré sa zrazu celé odrežú obdobne ako šalát hlávkový. Svojím sfarbením a kučeraním je veľmi dekoratívna. Oproti hlávkovému šalátu má kratšiu vegetačnú dobu. Listový šalát má skvelú chuť, obsahuje viac vlákniny a antioxidačných vitamínov s výrazným protirakovinotvorným účinkom a je ľahko stráviteľný. Okrem veľkého množstva existujúcich odrôd šalátu, sú šaláty s červenými a zelenými listami. Šalát s červenými listami obsahuje významné množstvo karoténu, čo mu dodáva schopnosť pôsobiť preventívne proti rakovine kože, ktorú môže spôsobiť nadmerné opaľovanie. Naproti tomu zelené odrody obsahujú veľa horčíka, ktorý je súčasťou zeleného listového farbiva chlorofylu. Horčík je dôležitý pre látkovú výmenu a prenos nervových vzruchov vo svaloch. Jeho nedostatok vedie k únave, nervozite, nedostatočnej sústredenosti. Komplex prírodných látok v šaláte má protikŕčové a tíšiace účinky. Pravidelná konzumácia šalátu posilňuje imunitný systém a môže znížiť aj riziko rakoviny. Z obsahového hľadiska sú hodnotnejšie obalové listy hlávky, aj keď chutnejšie a krehkejšie sú etiolované listy vnútorné. Rastlina obsahuje vodu, bielkoviny, tuky a vlákniny, ďalej cenné minerálne látky ako K, P, Ca, Mg, Fe, vitamín C, A, B1 a B2. Vzhľadom na obsah veľkého percenta vody a až 1,5 % vlákniny, čo spôsobuje zrýchlenie pohybu čriev, odstraňuje zápchu, viaže na seba škodlivé látky prispieva tak, nielen k chudnutiu, ale aj k prečisťovaniu organizmu. Pre svoju nízku energetickú hodnotu je teda vhodný pri redukčnej diéte. Šťava z listov obsahuje malé množstvo kyseliny jablčnej, citrónovej, šťaveľovej, ďalej asparagín a horkú látku lactusin. Šalát sa preto tiež používa ako slabé sedatívum a narkotikum. Šalátová šťava rozpustená vo víne je vraj účinný prostriedok proti bolesti. Šalát pôsobí protizápalovo, z výťažkov sa pripravujú roztoky na ošetrenie spálenín slnkom a zhrubnutej pokožky. Užíva sa tiež ako obklad na modriny alebo vnútorne proti žalúdočným vredom alebo zápalu čriev. Na viac pôsobí proti kašľu a kŕčom a problémom s prieduškami. Z pestovateľského hľadiska vyžaduje šalát dobrú, dostatočne vzdušnú pôdu druhej trate. Je náročný na zásobenie živinami v okamžite prijateľnej forme. Odporúčajú sa oslnené polohy. Pri výseve priamo na záhon sa semená vysievajú plytko do riadkov alebo po štipkách v spone 25 x 25 až 30 x 30 cm a rastliny sa po vzídení vyjednotia. Na predpestovanie sadiva sa semená vysievajú plytko do kvetináčov av štádiu tvorby pravých listov sa potom rastlinky pikýrujú do sponu 4 x 4 cm. Teploty cez deň je potrebné udržiavať v rozmedzí 16 - 20 °C, v noci 4 - 6 °C. Pri 4 - 6 pravých listoch sa plytko vysádza na záhon tak, aby nedošlo k zahrnutiu srdiečka rastliny. Závlaha sa vykonáva pravidelne menšími dávkami vody.

Charakteristika:
Šalát listový na rez (Lastuca sativa L.var.crispa L.) - zmes odrôd (Dubagold, Dubared)

Obsah balenia:
0,6 g (1370 semien v 1 g, HTS 0,6 - 0,8 g) - ošetrené proti hubovým chorobám: NIE

Vlastnosti:
Zmes zložená z dvoch farebných odrôd listového šalátu - Dubagold (zelenolistý), Dubared (červenolistý) typu dubáčik tzn. listy neobsahujú horké látky. Netvorí hlávku, báza hlúbov slabo uzavretá. Odrody sú vhodné na poľné pestovanie pre jarné, letné a jesenné zbery a vynikajú odolnosťou k vybiehaniu do kvetu za dlhého dňa. Osivo je namorené farbou zodpovedajúcou farbe listov.
Spôsob výsevu: spôn 30 x 30 cm
Vegetačná doba: 50 - 60 dní od výsadby do zberu

Prehľad doby jarného výsevu a zberu:
 - výsev - február, marec, apríl, máj
 - zber - máj, jún

Prehľad doby jesenného výsevu a zberu:
 - výsev - jún, júl
 - zber - október, november

Postup pri skladovaní listového šalátu:
Listový šalát podobne ako iný typ šalátu nie je vhodný na klasické skladovanie. Preto sa žne postupne podľa potreby. Jeho trvanlivosť však možno predĺžiť niekoľkými spôsobmi. Jeden z nich je rozobratie listov, ktoré sa potom vložia do mikroténového vrecka a uskladnia v chladničke. Týmto spôsobom je možné listový šalát uchovať až jeden týždeň. Ďalším spôsobom je postupné odoberanie listov z odrezanej ružice umiestnenej v plytkej mise s vodou na chladnom a tmavom mieste. Tento spôsob uchová šalát na cca 12 – 24 hodín v požadovanej kvalite. Skladovaním však stráca svoju "chrumkavosť". Upozornenie: Tieto údaje sú iba informatívne. Predajca neručí za prípadný pestovateľský neúspech.

Značka Semo
Druh zeleniny Šalát

Momentálne tu nie sú žiadne hodnotenia.

Buďte prvý, kto napíše hodnotenie na tento produkt.


Súvisiace produkty

Overené našimi zákazníkmi

Pozrieť hodnotenie na Heureka.sk

Nakup v pohodli domova.

Overený zákazník,

Tieto podložky som kúpila už druhý krát, no tie prvé boli hrubšie....Tieto sú dosť tenké a žiaľ nesvietia v noci....

Overený zákazník,

Vybavené ihneď

Overený zákazník,